peregill´s blogg

peregill´s blogg

Om bloggen

I denne bloggen samler jeg mine skriverier i ulike media samt beskrivelse av mine kurs mm.


Lederutvikling og sjarlataner

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 11 aug., 2015 10:53:07
Kvakksalvede sjarlataner I DN (13.7.15) skriver Linda Lai om «kvakksalvet ledelse, populistisk vranglære og den bullshit som strømmer fra disse kvakksalverne i ledelse» som hun kaller konsulentene som selger enkle, banale og kortsiktige løsninger.

Les hele utgaven av L&L nr. 56 her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post80

Hva har lederutvikling og nudging felles?

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 09 juni, 2015 00:07:52
Norske virksomheter bruker årlig store summer på å utvikle sine ledere. Sannsynligvis kastes det bort mange penger på tiltak som ikke virker – og som heller ikke kan virke. Samtidig opplever mange norske virksomheter et betydelig krav til omstilling. Ledere har et særlig ansvar for å mestre og prestere for å gjennomføre de omstillingene vi nå vet kommer. Dyktige ledere kommuniserer på en måte som driver fremtidig lønnsomhet.

Les siste utgave av L&L her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post79

Omstillling, oppsigelse, vikarer og løsarbeidere

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 20 mai, 2015 16:52:53

I denne utgaven av L&L skriver jeg om Omstilling, oppsigelser, vikarer og løsarbeidere. Nedbemanning fører til økt bruk av vikarer og løsarbeidere – «Du kan leie hendene mine midlertidig, men tankene mine må du kjøpe»

Du kan lese hele utgaven her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post76

Samtaler er nøkkelen til å redusere jobbstress

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 11 mars, 2015 16:48:12

Kan samtaler være nøkkelen til å redusere jobbstress?

Ny forskning fra Harvard og Stanford Business Schools har oppdaget at stressrelaterte helseproblemer koster USA 180 milliarder dollar hvert år i helseutgifter. Videre viser forskningen at helseproblemer fra jobbstress tar om lag 180 000 liv hvert år. Jeg har ikke funnet tilsvarende forskning her i Norge, men ser frem til nye resultater.


Les hele nyhetsbrevet her


 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post75

Hvorfor er viktigere enn hva. Fem karrieretips.

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 10 mars, 2015 17:07:32
Hvorfor er viktigere enn hva. Fem karrieretips.

Så, nytt år og ny jobb? Tenker du på å skifte jobb? Hva hvis drømmejobben din er den du egentlig har - den trenger bare litt justering?

Her er fem tips for å forme jobben du har i dag om til drømmejobben din.

1. Kjenn de du jobber sammen med

Omtrent bare en av fire av oss sier at arbeidsgruppen vi er en del av fungerer bra og færre enn en tredjedel synes det er greit å snakke med sjefen om dette. Hvis du har et litt vanskelig forhold til en på jobben, så er kanskje nå tiden inne til å ta tak i det. Det å skape tillitsfulle relasjoner på jobben er der hvor all effektivitet begynner. Når du bygger relasjonen er det større sannsynlighet for at de menneskene du er avhengig av vil hjelpe deg når du virkelig trenger det.

2. Ha tydelige forventninger

Hva er det du virkelig ønsker å oppnå på jobben, og hvordan kan andre hjelpe deg med akkurat det? En av fem av oss vet ikke hva sjefen vår forventer av oss – og det er en viktig grunn til at vi begynner å lete etter en annen jobb. Dette kan komme av at bare en av tre ledere bryr seg om å avklare forventninger med oss. «Økt klarhet om kravene gjør at vi føler oss mer forpliktet, vi vet det er viktig for at folk skal yte sitt beste på jobben.»

3) Vis ekte anerkjennelse

Når noe går galt så hopper de fleste av oss kjapt inn med skyldfordelingspillet. Men når var siste gang du anerkjente en kollega, eller de anerkjente deg? «En av tre sier at de nesten aldri får anerkjennelse på jobben. Og av de av oss som er heldig nok til å få anerkjennelse, så sier en fjerdedel at dette er falskt og at det ikke betyr noe. Vi kritiserer oss selv hardt nok, vi trenger ikke at våre kolleger i tillegg forsterker det.

4) Utfordre vanskelig adferd

Om noe på jobben er forstyrrende eller ikke er til å stole på, ta en prat med dem så du kan finne ut av hvorfor. Bare en av tre av oss synes dette er greit mens to tredjedeler vil si at situasjonen ble vanskeligere, ikke bedre, etter at de hadde tatt opp saken. «Prøv å hold samtalen fokusert på fakta. Ikke bebreid personen, men finn ut av hva som skjedde. Tar du samtalen med en gang så kan du faktisk få en bedre relasjon fremfor å ødelegge den.»

5) Planlegg for fremtiden

Det skjer med oss alle. Du våkner opp en morgen og tenker at jobben du engang elsket er jobben du nå hater. Sørg for at du sikrer karrieren din ved å planlegge neste trinn. «En av fem av oss sier at det ikke finne karrieremuligheter hos vår nåværende arbeidsgiver.» Det er sannsynligvis ikke sant. Snakk med sjefen din om dine ambisjoner. Hvor ser du selv om tre til fem år? Er det noe der som organisasjonen din kan hjelpe deg med? Vi vet at dagens organisasjoner forandrer seg så raskt at det godt kan komme en mulighet du ikke kjente til.

Dette er de fem kritiske samtalene alle ledere bør ha med sine medarbeidere.

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post74

Kan samtaler være nøkkelen til å redusere jobbstress?

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 03 mars, 2015 11:51:11

Ny forskning fra Harvard og Stanford Business Schools har oppdaget at stressrelaterte helseproblemer koster USA 180 milliarder dollar hvert år i helseutgifter. Videre viser forskningen at helseproblemer fra jobbstress tar om lag 180 000 liv hvert år. Jeg har ikke funnet tilsvarende forskning her i Norge, men ser frem til nye resultater.

Kan vi redusere skadelig jobbstress ved hjelp av noen enkle samtaler? Mange års erfaring fra organisasjonsarbeide med engasjement og prestasjonsledelse kan tyde på det. Kursprogrammet de Kritiske samtalene (http://peregill.fmcexecutive.no/#category7) viser hvordan hjernen responderer på vanskelige situasjoner, og hvordan farlig stress øker ved fravær av tillit og forståelse på jobben.

Vi skjønner nå at mye av vår adferd er drevet av vår emosjonelle hjerne. Ubevisst overvåker vi kontinuerlig hva føler for menneskene som er rundt oss. Vi spør oss «kan jeg stole på denne personen?» og vi leter etter forandringer i tonefall eller ansiktsuttrykk som kan skape mistenksomhet.

les hele notatet

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post73

Vinterens første utgave

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 04 feb., 2015 21:50:40

Det er allerede slutten av januar i det nye året 2015. Tiden flyr og vi tror ofte at så mye er nytt. Teknologisk er det vel det, men rent menneskelig er det ikke noe spesielt nytt. To av artiklene i dag belyser det. Den første dreier seg om hva som driver vår adferd og den andre om hvordan lederoppsigelser er et gammelt fenomen.

Les hele nyhetsbrevet her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post70

Oslo2022 og IOC tapte

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 03 okt., 2014 07:53:01
En litt annen historie om OL i Oslo2022

Dramatriangelet

Dette spillet spilles overalt; på jobben, i de beste familier og på sosiale arenaer som Oslo2022 eller hos NAV. akkurat nå utspilles dramatriangelet for åpen scene med Oslo2022 i fokus. I Norge peker mange på IOC som syndebukken som gjorde Oslo2022 umulig. Men kan det være så enkelt? Du har kanskje hørt om et spill som kalles dramatriangelet, hvor spillerne går inn i rollene som Offer, Forfølger eller Livredder. Andre navn på spillerne er Hjelpeløs, Bølle eller Frelser. Denne rolle-posisjoneringen i høststormene etter Oslo2022 er nå i gang.Les hele nyhetsbrevet her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post64

Prestasjonsledelse

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 03 okt., 2014 07:24:11

År etter år følger ledere en velkjent rutine; fylle ut skjemaer, følg opp den enkeltes prestasjoner, gjennomføre formelle årlig gjennomganger og så fylle ut enda flere skjemaer. Er det slik vi motiverer og får engasjerte medarbeidere? Sannsynligvis ikke.

Les hele utgaven

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post63

HR og big data og talentutvikling

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 03 jan., 2014 10:56:18

Juleklokkene har ringt inn fred og ro over landet vårt og det kan vi trenge etter en strabasiøs jakt på lykken i både NRKtv og i lykkeland. Nyttår er kommet og gått.

Denne gangen skriver jeg om big data og HR, et område hvor det nå skjer svært mye, litt mer om veldig enkel talentutvikling og til slutt din personlige årsrevisjon.


 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post58

Er lederopplæring for dyrt?

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 09 nov., 2013 14:48:08

Noen hevder at lederopplæring er alt for dyrt. Har du regnet ut hva det koster å ikke investere i dine ledere? Vet du hva inkompetent ledelse koster virksomheten din?

Les mer her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post57

Veldig enkel talentutvikling

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 04 okt., 2013 15:26:17
Denne gangen skriver jeg om sammenhenger som ikke finnes og om veldig enkel talentutvikling.
Les hele nyhetsbrevet her:


 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post55

All ledelse er endringsledelse

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 17 sep., 2013 17:13:45
Valget er over. Om vi skal søke OL 2022 er fremdeles ikke bestemt, så vi
kan forvente mye politisk morro. Du kan ikke ville noe, før du føler noe
skriver Antonio Damasio (professor i nevrovitenskap ved University of
Southern California). Så da får vi nok bra med følerier rundt OL2022 i tiden
fremover.

Innhold:
All ledelse er endringsledelse
Utdannelse i ledercoaching, neste program starter 24-26. oktober
Kurs i Prosessledelse den 31. oktober og 1.november


Les hele brevet her:

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post52

Hvorfor jobber ikke HR strategisk?

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 03 sep., 2013 15:16:33
Sommeren er over og vi kan nå tro på resten av året. Dvs. det er
valg om noen få dager så det er ikke helt sikkert at vi enda kan tro
på resten av året og de neste tre og et halvt år. Avhengig av
politiske preferanser selvsagt og om du vil ha OL til Oslo i 2022.
Godt valg.


Les mer

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post50

Vanens makt

Ledelse & LederskapOpprettet av Per-Egill 28 juni, 2013 14:30:09
Vi tror, vi tror på sommeren. Vaner kan være vonde å vende. Det er
imidlertid noe vi helst ikke bør vise i ferien. "Sinna-rynken". Den
menneskelige hjerne er sammenkoblet slik at den legger godt merke
til trusler og farer og vil bevege seg vekk fra disse og mot belønning.
Sansen for trussel og fare er sterkere enn sansen for belønning. Dette
ser ut til å være en del av vår utviklingshistorie og er til vår fordel. Det
å legge merke til en fare holder oss trygge, men er ikke like smart når
vi legger merke til den ekstra “sinna”-rynken på sjefens ansikt, særlig
ikke i sommerferien.

Les mer her

 • Kommentarer(0)//peregill.fmcexecutive.no/#post49
Neste »